2014. május 27., kedd

A Kedvesnek születésnapra... Sajttorta!

Szakács vagyok főállásban. Levesek, halak, sajtok, húsok, főzelékek, köretek, tészták, savanyúságok, saláták ezernyi variációja mellett – ha a család, a barátok ünneplésére készülök –, azért időnként bemerészkedem az édességek világába is. 

Így idén a Kedves születésnapjára egy különlegességgel, a sajttortával rukkoltam elő.



Beszereztem hát a hozzávalókat:



A tésztához:

365 g Zabfalatok kekszet durvára darálva,
90 g vajat
összedolgoztam, és a 25 cm átmérőjű tortaformában egyenletesen leraktam. 180 fokos előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.



A krémhez:


625 g Philadelphia krémsajtot (vagy tejszínes krémsajtot),
200 g kristálycukrot,
1-2 zacskó vaníliáscukrot,
1 citrom héját reszelve
összekevertem, majd a 3 db egész tojást egyenként kézi habverővel hozzákevertem, úgy hogy homogén legyen az egész massza.


A tetejére:

250 g mirelit málnát, (málnaszezonban friss málnát),
2 e.k. kristálycukrot
összefőztem sziruppá, majd szűrőn átpasszíroztam.


A torta összedolgozása:


A megsült kekszalapra a krémet, majd annak tetejére a szirupot tettem díszítésnek.
A tortasütőt kívülről több rétegben, alulról és oldalról alufóliával vízhatlanná tettem, majd egy a tortaformánál nagyobb tepsibe 1-2 cm-s forró vízfürdőbe állítottam. Figyelem! Úgy kell a tortaformát beletenni a tepsibe, hogy a víz már forró legyen!
Visszavettem a sütőt 165 fokra és 65 percig sütöttem, félidőben, 30 perc után a tetejét is beborítottam alufóliával.

Sütés előtt és után

A sütés után hagytam kihűlni és egy északára a tortaformában a hűtőbe tettem.
A Nagy Napon a megfelelő számú gyertya is rákerült.
Volt ám nagy öröm.


Korábbi otthon készült ételeim képeiből