2014. december 30., kedd

A szilveszteri pogácsa

Anyukám fejlesztette tökélyre ezt a pogácsát, amely elmondása szerint egy egyszerű tejfölös pogácsából mára teljes átalakuláson ment át.









A pogácsa név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.
A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó (szerb, horvát, szlovén pogača)

Hozzávalók:

1/2 l kaukázusi kefirben 1kk. cukorral felfuttatott 1/2 csomag élesztő
10 dkg vaj
15 dkg juhtúró
50 dkg teljeskiörlésű tönkölybúza liszt
15 dkg fehér liszt
2 marék zabpehely
1 tojás
3 kk. oregano
2 kk. só
1 kk. bors

15 dkg reszelt sajt

A reszelt sajt kivételével a hozzávalókat összedagasztottam.
Majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tepsire tettem és megszórtam reszelt sajttal. 1/2 órát pihentettem.
A sütőt 170 fokra hevítettem, majd a sajt megpirulásáig sütöttem.

Mi különböző kencékkel szeretjük, úgymint körözött, fokhagymás tejföl, petrzselyem krém, paradicsom szósz...

2014. december 22., hétfő

MMM - meggyes-mákos-muffin




A meggyes-mákos bejgliből megmaradt egy 30 dekányi töltelék.







Ehhez adtam még az alábbiakat:

  • 1 dl étolaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor 
  • 20 dkg búzaliszt
  • 1 db sütőpor
  • 1 db vaníliás cukor



A papírkapszlikkal bélelt formákba kanalaztam és az előmelegített 160-170 C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem.














12 db készült belőle. 

2014. december 15., hétfő

Az idei bejgli...


3 diós és 7 mákos készült idén 




A hozzávalók:

A 10 tésztához:

1300 g finomliszt (BL55)
400 g vaj
250 g zsír - sertés
130 g porcukor
5 csipet só
20 g élesztő (friss)
130 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
260 ml 2,8%-os tej


A 3 diós töltelékéhez:

400 g dió (darált)
160 g kristálycukor 
60 g méz - akác
10 g fahéj (őrölt)
120 ml 2,8%-os tej
2 db citrom reszelt héja
2 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj - kandírozott
mazsola

A 7 mákos töltelékéhez:

800 g mák (darált)
500 g kristálycukor 
150 g zsemlemorzsa
5 dl víz
2 db citrom reszelt héja
1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
mazsola
fahéj (őrölt)

A 7-ből 4-be még magozott meggy is került.


A kenéshez:
5 db tojássárgája
majd
5 db tojásfehérje



2014. december 13., szombat

Lepénykék töki pompos feltéttel a forralt bor mellé

A szüleim utcájának végében karácsonyi vásár van. A szokásos forralt bor mellett töki pompost is árulnak.
Vendégeket várunk. Így a vendéget lepénykékkel kínáljuk ma töki pompos feltéttel, amit természetesen nem az utca végéről hozunk.




Hozzávalók:

A tésztához (két tepsire való):



  • 1 kg liszt (BL 80-as kenyérliszt)
  • 2 kk. só
  • 3 db megfőtt krumpli összetörve
  • 1/2 csomag élesztő - 2 kk. cukorral 2,5 dl langyos vízben felfuttatva
Az alapanyagokat jól összedagasztottam a kenyérsütőgépben. A tésztát kettészedtem 
Majd egy órára 40-fokos sütőbe tettem kelni.

A feltét:

20 dkg apróra vágott bacon szalonna
2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma 1 dl olajba áztatva.
10 dkg juhtóró egy pohár tejföllel és egy kávéskanál sóval összekeverve
2 fej lila hagyma apróra vágva
20 dkg reszelt sajt

A tésztát 5 mm vastagra nyújtottam és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggattam.
Megkentem a fokhagymás olajjal. és 170 fokos előmelegített sütőben 10 percet sütöttem.
Majd megkentem a juhtúrós tejfüllel és megszórtam az apróra vágott hagymával és szalonnával.
Végül a sajtot is rászórtam.

A sütőben még 20 percig sütöttem.

A vendégek forralt bort és szegfűszeges, fahéjas téli teát kaptak mellé.

2014. december 5., péntek

Lett ebédre bab-lencse-borSólet






Nagybátyám hozott kétféle bab-lencse-borsó válogatást egy felvidéki kirándulása után.
Nagyon guszta volt, ahogy beáztattam őket főzés előtt. Ki-ki beazonosíthatja az összetevőket.







Na gondoltam, ebből fogok én sóletet készíteni vega és nem vega változatban is a hétvégére, két napra.







Hozzávalók:


  • 1/2 kg bab-csicseriborsó válogatás
  • 1/2 kg bab, lencse, sárga- és zöldborsó válogatás
  • 1/4-1/4 kg gersli
  • 5-5 db babérlevél
  • 1/4-1/4 l sűrített paradicsom
  • 1-1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kg füstölt hús -húsosoknak
  • 10 db főtt tojás - a vegáknak
  • só, bors, paprika, majoránna
Alaposan átmostam az egynapos áztatás után a bab-lencse-borsó válogatásokat.
Majd külön-külön fazékba téve, hozzáadtam a gerslit, a babérlevet és sót és puhulásig főztem.

Majd a hagymát összeaprítva megpirítottam, borsot, paprikát kevertem hozzá és felöntöttem a sűrített paradicsommal. Egy kevés vízzel felöntöttem és  felfőztem. Majd megfelezve a kétféle válogatással összekevertem.  

Két tepsibe megfelezve raktam a megfőtt válogatásaimból úgy, hogy középen elválasztottam őket egy kis sütőpapírral egymástól. 




A húsosba belemélyesztettem füstölt -hússzeleteket, a vegába pedig a megtisztított főtt tojásokat.

Majd az előmelegített sütőbe még egy félórát sütöttem 170 fokon.









Fotók: Anyuka