2016. szeptember 28., szerda

Anyukám tönkölybúzakenyere

... mely "PATAKI TÁLBAN" készült.














Hozzávalók:


  • 30 dkg tönkölybúzaliszt (teljeskiőrlésű)
  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 3 dl víz
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kk. só


Az anyukám az élesztőt langyos vízben felfuttatta, majd a kétféle liszthez öntötte, sóval meghintette és jól összedolgozta. (Kis liszttel, még meg-meg lehet toldani, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.)




A "PATAKI TÁLAT" vízbe beáztatta egy jó félórára.
Majd kibélelte sütőpapírral. Erre helyezte az összegyúrt tésztát.

A sütőt 40 fokra állította, s kb. 40 percig egy letakart konyharuhával betette kelni a kenyértésztát.

Majd kivéve, három átlós vágást tett rá. 

A sütőt 200 fokra állította és a már megkelt tésztát 20 percig, a "PATAKI-TÁL"saját fedelével lefedve sütötte. Majd újra kivette a sütőből és kenőecsettel vízzel alaposan megkenve, most már fedő nélkül újabb 20 percre visszatette a sütőbe.




Amint látszik szépen megpirult... 

A sütőpapírral együtt kivette a tálból és egy rácsra helyezte, s megint megkente vízzel a tetejét, majd letakarta egy konyharuhával. 

Kihűlés után 1 cm-s szeletekre vágta, szeletelő géppel. 

Frissen is megkóstoltuk, a negyede el is fogyott. A többit bezacskózva hűtőszekrényben tartjuk míg el nem fogy. 


2016. szeptember 5., hétfő

Zöldség-chips - ajándékba!?

Vendégség! Finom sültek, és kencék...

...s mellé Zöldség-chips...

...úgymint, répa-fehérrépa-zeller-cékla-krumpli... krumplihámozóval, uborkagyaluval vékonyan szeletelve...

Kevés olaj és grillfűszerek...

140 fok a sütőben...

40 perc...






Így néztek ki az előkészületek....






Végül ajándék lett belőle feleségem (tudjátok egy hónapja megnősültem :), Szonja dizánjával.



A dizájn közelről:


S a beltartalom szintén közelről:


Szeretettel:

Vass Ákos & Vass Ákosné Török Szonja