A Kedves idei születésnapi tortája |
Citromkrémes-meggyes-kekszes clafoutis (magyarul=tejpite) torta
A hozzávalók alkotórészenként és összesítve a vásárláshoz
Az első réteg clafoutis, azaz a tejpite
Egy tortaformát vékonyan kivajaztam, kiliszteztem. A meggyeket egyenletesen elszórtam.
A tojásokat habosítottam. Félúton adtam hozzá egy csipet sót, és a porcukrot két részletben, végül tovább habosítottam a tojásokat, úgy 10 percig.
Amikor a tojások habosodtak, alacsony fordulaton hozzákevertem a tejet és a tejszínt.
Utolsó lépésben a lisztre tettem a vaníliarúd belsejét, majd a lisztet lassan, kézi habverő segítségével beleforgattam a masszába.
A masszát rászedtem a tepsiben lévő meggyekre, és előmelegített, 180 C-os (hőlégkeverés nélküli) sütőben készre sütöttem kb. 30 perc alatt. kivéve a tortaformából kihűtöttem. Majd visszahelyeztem a tortaformába és ráöntöttem rá a citromkrémet, és hagytam megkötni.
Citromkrém
A lisztet csomómentesre kevertem 1 dl vízzel, hozzáadtam a fél dl citromlevet és a citrom héját. Ezt a keveréket folytonos keverés mellett sűrűre főztem. Még melegen belekevertem a kristálycukrot és 1 citrom levét, kihűtöttem.
Majd ráhelyeztem kerítésként a kekszes lap-alapot.
És ebbe öntöttem a zselatinnal zselésített meggybefőtt levét.
A lap-alap a kerítéshez
A kekeszet lereszeltem és a vajjal összegyúrtam
És a "lepetés" pillanatában
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése