Vége az aratásnak. Őrölnek a malmok. Fifi nagybátyám hozott is a Ráckevei Hajómalomról frissen őrölt lisztet. Ebből készült a család nagy +lepetésére a +lepény némi mediterrán feltéttel, no +tzatziki.
A kép egy 1961-es kiadású Csepel-sziget című könyvből való
Hozzávalók:
A tésztához (két tepsire való):
- 1 kg liszt (BL 80-as kenyérliszt)
- 2 kk. só
- 2 kk. oregano
- 3 db megfőtt krumpli összetörve
- 1/2 csomag élesztő - 2 kk. cukorral 2,5 dl langyos vízben felfuttatva.
A tésztát összedolgoztam, majd egy órát kelni hagytam.
Majd kettészedtem, és tepsi szélességűre kinyújtottam mindkettőt. Sütőpapírral kibélelt tepsikre helyeztem, és még ebben az állapotában felkockáztam pizzavágóval.
A mediterrán feltéthez:
- 2-2 ek. oregano-bazsalikom-fokhagyma 1-2 dl olivaolajban összekeverve
- ParaPapriSzósz (lánykori nevén ketchup)
- 2 fej lilahagyma apróra vágva
- 1/2 kg félbevágott koktélparadicsom
- 2 dl üvegnyi félbevágott olivabogyó
- 3 zacskó apró félbevágott mozzarellasajt
A felkockázott +lepény-tésztát előbb +kentem az oregano-bazsalikom-fokhagymás olivaolajjal. Ekkor a 175 fokos sütőbe tettem 5 percre.
Majd kivéve a sütőből a ParaPariSzósszal (leánykori nevén ketchuppal)kentem meg.
Ezután mindegyik kockába tettem a paradicsomból, mozarella sajtból, olivabogyóból és lilahagymából
Még 25 percre beraktam a sütőbe sülni, félidőben +szórtam egy kis reszelt sajttal.
A +lepetés +lepényt kockáira szedve tányérra helyeztem és közepébe helyeztem a tzatzikis kistányért. Ekkor vettem észre, hogy ez így egy körbe rajzolt kereszt formát ad ki.
Hajdanán a megszegés előtt az új kenyér aljára késsel keresztet rajzoltak.
+lepényem tésztája valójában kenyértészta, így ezzel a tálalással talán a Jóisten üzent nekem, s így megszentelődött (+szentelődött :)) a vacsoránk is.
Fotók: Anyuka
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése