No ebből kiváló kaukázusi kefires sajt- és jércesaláta készül a hétvégére, vegáknak és húsevőknek.
A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemes, enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.
A levélnyeleket fogyasztjuk
A rostokban gazdag szárzeller nyersen a legfinomabb. A fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.
Az alap salátához való:
- Egy kb. 50 kg-os halványító zeller, az alsó fehér részétől és a leveleitől megtisztítva és 1x1 cm-s kockákra vágva
- 2 nagy doboz kaukázusi kefir
- 3 ek. olivaolaj
- 3 ek. mustár
- 2 k.k só
- 2 k.k bors
- 2 k.k őrölt gyömbér
Az osszetevőket alaposan összekeverem, majd kettészedem és külön-külön hozzákeverem a sajtot a vegáknak és a csirkemell-sült kockákat a húsevőknek
A sajtos változathoz:
- 20 dkg tetszőleges sajtválogatás (jó, ha füstölt sajt is van köztük) 1x1 cm kockákra vágva
A jérce salátás változathoz:
1 fej hagymát megpirítok 1 dl olivaolajban
1 közepes csirkemellfilét felkockázok és megforgatom benne
sózom, borsozom ízlés szerint, majd 1 ek. mustárt is hozzáteszek.
Puhulásig pirítom.
Kihűlve teszem a zellerszáras alapsalátához és összekeverem.
Egy napig jó, ha hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése