A bátyám születésnapjára készült a család. Mióta világ a világ az ő "tortája" az almás pite volt. Idén egy "bio-sított" változattal leptem meg.
A tésztához:
- 30 dkg tönköly teljeskiörlésű liszt
- 30 dkg finom liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 2-3 e.k. xilit
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál bio telföl
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 2 kg jonatán alma
- 3-4 e.k. xilit
- 2-3 e.k. rizsszirup
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 kéváskanál őrölj fahéj
A tetejét bekenni: 1 tojás
A töltelékhez az almát lereszeltem, hozzáadtam a xilitet, rizsszirupot, a vaníliás cukrot és a fahéjat.
A tésztához a lisztbe morzsoltam a vajat, a sót, a cukrot és a sütőport, a tojássárgáját és a tejfölt, tejet. Jól összedolgoztam.
A sütőt előmelegítettem 170 fokra.
Tepsibe sütőpapírt tettem, a cipót két részre osztottam és az egyiket a sütőpapír nagyságúra nyújtva ráhelyeztem a sütőpapíros tepsire. Megszórtam zsemlemorzsával és rákanalaztam a reszelt almát.
Az almarétegre fektettem a tészta másik feléből kinyújtott tésztalapot, megszurkáltam villával és bekentem a tojással. 40 perc alatt a 170 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Tetejét megszórtam fahéjas porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése