2014. szeptember 24., szerda

Dináré-dináré-Hajdináré! - Ételek hajdinából 1.0 - Zöldséges hajdina


A gabonák közül a családunk talán a hajdinát szereti a legjobban. Köretnek, de zöldségesen - valamilyen szósszal leöntve -, egytálételként vacsorára is kiváló.








A nyolcadik "gabona" a hajdina - a Gabonák dicsérete című könyv szerint. 
1. búza(vasárnap), 2. rizs(hétfő), 3. árpa(kedd), 4. köles(szerda), 5. rozs( csütörtök), 6. zab(péntek), 7. kukorica (szombat)
Rendszertanilag nem lenne gabona, de lisztes belseje miatt mégis annak tekinthető. 

Ami fontos, hogy lisztérzékenyek is bátran ehetik.(Gluténmentes)
A hajdina (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Innen az 5. században került el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került.Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre. Forrás
A hajdinát pedig alapos mosás  után 3-szoros sós vízben megfőzöm.  1 bögre hajdina 3 bögrényire dagad.  A tetszőleges vegyes zöldséget összepirítom és ízlés szerint fűszerezem. Majd mindezt vegyítem és még egy kicsit összepárolom. Paradicsom-, vagy kaporszósszal nyakon öntöm. De egyszerű fűszeres joghurt, vagy kefir is jó öntettnek reá.




Fotók: Anyuka



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése