Ezt a receptet egy
hagyományos tapadásmentes tortaformában már kipróbáltam, ám az úgy leragadt,
hogy nem tudtam napokig eltávolítani az edényből a nyomát.
Az egyik „plázázás”
során vettem egy pink színű szilikonos tortaformát. A leírásban letették az
esküt, hogy nem fog leragadni.
Íme sütés után.
Egész jól kijött a
formából….
Hozzávalók:
·
30 dkg bio barnarízs
·
1 liter szójatej (a tejivóknak, normál tej)
·
5 dkg vaj
·
csipet só
·
2-3 kk. fahéj
·
2 kk. szegfűszeg
·
5 dkg mazsola (el lehet hagyni)
·
5 tojás
·
3-4 evőkanál stevia, vagy rizsszirup (akik
ehetnek cukrot, kristálycukor, vagy méz)
·
1 citrom héja
·
2-3 marék friss meggy kimagozva.
A Stevia egy Paraguay-ban és Brazília déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee (Édes levél)-nek nevezett növény a köztudatba Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) néven vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen illetve vágási sebek gyógyítására, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.
A rizsszirup elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt állagot. Hasonlóan készül a miso is (részletek: a miso hatása). Az így elkészült szirup 50%-a oldható összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és 3%-a glükóz. A cukor egyből bekerül a véráramba, míg a maltózt kb.: 1-1,5 órát, az összetett szénhidrátokat 3-4 órán keresztül emészti a szervezetünk. Így biztosítja szervezetünk számára a stabil, egyenletes cukor szükségletet.
Elkészítés:
Egy vastagabb aljú
edényben a szójatejet tűzre tettem. Amikor már majdnem forrt, beleöntöttem az
előzetesen jól megmosott és 2 órát
előáztatott barnarizst, a pici sót és a vajat. Takarékra állítottam, lefedtem,
néha átkevergettem. Kb. 20-25 perc után, amikor a szójatejet a rizs felvette,
levettem a tűzről, kihűtöttem.
A tojássárgákat
kikevertem a stíviával (a cukorral),
hozzáadtam a citromhéjat és a kihűlt rizzsel összedolgoztam. A tojások keményre
felvert habját óvatosan beledolgoztam.
Az új szilikonos
pink színű tortaformámba belekanalaztam.
A 200 fokra előremelegített sütőben 45 perc
alatt pirosra sütöttem. Hagytam kihűlni.
Egész jól kijött a
formából. Az apró hiányosságokat friss
meggyszemekkel tűntettem el és megszórtam steviával. Ki-ki ízlése szerint lekvárral, vagy
csokoládéöntettel ehette.
A meggymagozásra pedig az imént találtam a neten egy módszert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése