Elfogyott a péksütemény, a bolt meg már bezárt. Ej, mi lesz velünk..., mi lesz velünk...? Hogy lesz így vacsora? - kesergett a Kedves.
Benéztem hát a kamrában és láss csodát, egy jó adag puffancshoz a hozzávalókra rátaláltam:
Hozzávalók:
- 60 dkg kenyérliszt v. finom liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg teavaj
- 3,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 2 e.k cukor
- 2 k.k. só
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez + magok (mák, lenmag, szezámmag, stb.)
1 dl langyos tejben 1 e.k cukorral felfuttattam az élesztőt.
A lisztet átszitáltam, majd összedagasztottam az összes hozzávalóval. (A tetejére való kivételével természetesen.)
1 órát hagytam kelni.
8 részre osztottam majd mind a nyolcat virgoltam (ez egy szakács kifejezés: a megkelt tészta egyfajta, enyhén nyomva/forgatva formázását jelenti.)
Tepsit kibéleltem sütőpapírral.
Ráhelyeztem a 8 gombócot, fél órát hagytam még kelni.
Megkentem a felvert egész tojással, és megszórtam a magokkal.
200 fokra hevítettem a hőlégkeveréses sütőt és 1/4 órát sütöttem a zsömléket.
A tepsiről a puffancsokat egy rácsra áthelyeztem. Hogy miért is?
Hát, hogy ne fülledjen be az aljuk.
Az ősemberes burgerhez is kiváló lehet.
Annyira megtetszett a dolog, hogy a hétvégén a szüleimnél újra elkészítettem a Forma 1 nézéshez...
A többségében a Kedves fotói, a maradék Anyukáé...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése