"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” (Paul Gauguin)..................................... Szakács vagyok főállásban. Levesek, halak, sajtok, húsok, főzelékek, köretek, tészták, savanyúságok, saláták ezernyi variációja mellett – ha a család, a barátok ünneplésére készülök –, azért időnként bemerészkedem az édességek világába is.
2014. október 22., szerda
Töltött káposzta (hús-nélkül) gabonás-variációk
A megmaradt hajdinafasírt is egyfajta gombóca lehet a töltött káposztának, de mellé más gabonákból is készíthetünk tölteléket. A másik változatra a hétvégén a rizs-köles keveréket fejlesztettem ki.
Egy bögre rizst háromszoros sós vízben megfőztem, ehhez kevertem az egy bögre alaposan megmosott kölest, sóval, borssal, paprikával, curry porral, apróra vágott hagymával ízesítettem.
Gombócokat formáztam belőlük.
A lábos aljára hidegensajtolt napraforgóolajat öntöttem.
Vágott savanyú káposzta réteget tettem rá. Majd a gombócokat egyenként beburkoltam a vágott savanyú káposztával (káposztalevélbe is lehet csomagolni).
Majd 1/2 l paradicsompürét felengedtem vízzel és összekeverve ráöntöttem a töltött káposztáimra úgy, hogy elfedje a gombócokat.
Fedő alatt főztem a köles és a káposzta megpuhulásáig. (Forrástól számítva kb. 1/2-3/4 óra).
A családunk tejföllel, szójajoghurttal ízesíti, de már, ki-ki a maga tányérján...
(A húsos változatnál a köles helyett húst teszek a gombócba értelem szerűen.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése