2014. november 18., kedd

TEA-KEDVENCEK 1.0 - A gyömbértea


Jönnek a hideg téli esték, egy jó tea felmelegíti a testet és lelket is, főként, ha gyömbérből készül.


Gyömbérteát életemben először a Taron levő buddhista sztúpa melletti kis teázóban ittam. Aztán itthon kísérleteztem ki ezt a receptet.


Egy ujjbegynyi gyömbért, alaposan megmosunk és lereszeljük, 1 liter forróvízzel leforrázzuk. Úgy 10 percet hagyjuk benne ázni. Leszűrjük.  Egy kisebb citrom levét kifacsarjuk, és beleöntjük, majd 2-3 evőkanál rizssziruppal, vagy mézzel édesítjük.(Édesítés nélkül is kiváló.)
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni.
Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.
A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.


Fotók: Anyuka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése