Többek között rozmaringot is nevelek az erkélyünkön. A leghálásabb fűszernövény, kibírta a múltheti vihart is.
Ma úgy döntöttem az újburgonya leves ízesítésre használom.
Közben pedig dúdolgatom a népdalt, bár az én hangom egy kicsit mélyebb:
"Hej, rozmaring, rozmaring,
Leszakadt rólam az ing,
Van már nékem kedvesem,
Ki megvarrja az ingem."
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja, fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.Forrázatát ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.Angol neve: Rosemary, Népies neve: rozmarin, antosfű.Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. (forrás: wikipédia)
Hozzávalók:
- 4 e.k. olívaolaj
- 1 hagyma
- 1,5 kg újburgonya
- 2 nagyobb paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb paprika
- 2 szál rozmaring
- 2 teáskanál oregano
- 4 tk. őrölt pirospaprik
- 4 közepes babérlevél
- 0,5 kanál őrölt szinesbors
- ízlés szerint só
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon dinszteltem. Mikor félig elkészült, hozzáadtam a kockára aprított paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, fokhagymát és a megtisztított feldarabolt burgonyát. Hozzáadtam a fűszereket is és folytattam keverést. Felöntöttem vízzel majd forrás után lassú tűzön főztem készre.
Készíthetünk hozzá csipetkét, tehetünk bele kolbászkarikákat vagy lebbencstésztát és utólag tejfölözhetjük is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése